top of page
pand.jpg

MEI 2024

'LEAR'
Naar ‘King Lear’ van Shakespeare

Met acht BIS-spelers op het toneel, een krachtige en poëtische taal en veel speelplezier, haalden we deze tijdloze klassieker vol humor en tragiek naar onze tijd.


Op zijn oude dag wil Lear zijn bedrijf, de grootste aardappelchipsfabrikant van Nederland, verdelen onder zijn drie dochters: Gonny, Rachél en Corina. De geveinsde goede bedoelingen van de twee oudste dochters overtuigen Lear om zijn bedrijf aan hen over te dragen, maar de oprechtheid van zijn jongste dochter ziet hij niet. Lear beloont valse schijn en straft oprechtheid, waarmee de tragedie begint en hij zijn verstand verliest.

‘King Lear’ is een stuk over ouder worden en het verlies van macht. Een groot verhaal over familiebanden, loyaliteit en met de kenmerkende Shakespeare tragiek.

Het stuk stond onder regie van Stephan W. Zeedijk en de spelers waren Annelies van Ammerzoden, Carry Beumer, Marjan Heikens, Toon Janssen, Paul Schaareman, Amy van Tilborg, Ed van der Velde en Atie van Weelden.

Met teksten van William Shakespeare, Ewout Eggink en Simon de Vos.

King Lear

'King Lear' of 'Koning Lear' werd voor het eerst opgevoerd in 26 december 1606 en is een van de vier grote tragedies van Wiliam Shakespeare. Van het stuk zijn vele versie gemaakt, waaronder meerder bewerkingen door Shakespeare zelf.

In het oorspronkelijke verhaal is Lear de koning van Groot-Brittannië. De koning vindt dat hij te oud is om nog te regeren en wil zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters. Het grootste aandeel zal hij geven aan de dochter die hem kan overtuigen het meeste van hem te houden. Hij hoopt dat dit zijn jongste en favoriete dochter, Cordelia zal zijn. Maar het loopt anders.

De versie die BIS ten tonele zal brengen is een moderne adaptatie waarin Lear eigenaar is van een groot chips concern en het bedrijf wil overdragen aan zijn drie dochters. De karakters van het originele stuk komen bijna allemaal terug in dit stuk en ook de thema’s, rechtvaardigheid, autoriteit, verzoening en hebzucht en zijn nog helemaal van deze tijd.

King Lear door George Frederick Bensell

De komende tijd gaan wij een voor een, door middel van een kort interview met het fictieve karakter en zijn of haar acteur/actrice, de verschillende rollen aan jullie voorstellen. 

portretten_Lear.jpg

De rol van Lear wordt gespeeld door Ed van der Velde.

Lear

 

Lear is de eigenaar van het chips concern “Lear”.  Hij is al op leeftijd en heeft ze geestelijk niet meer helemaal op een rijtje. Het wordt dan ook tijd om het bedrijf over te dragen aan zijn drie dochters. De verdeling van macht en geld zorgt vaak voor onenigheid in families, zal dat hier ook gebeuren?


De rol van Koning Lear is door vele grote acteurs vertolkt, zoals Anthony Hopkins, John Gielguld, Michael Gabon,  Huub Stapel en nu onze eigen Ed van der Velde.

 

Meneer Lear hoe gaat het met u?


Het kan beter, ik vergeet nog wel eens wat. Misschien wordt het tijd om het bedrijf over te dragen aan mijn dochters. Mijn jongste dochter Corina zou het goed kunnen leiden. Die andere twee zijn mij ook lief, maar niet zoals mijn lieve Corina. Daarnaast zijn de mannen waarmee ze zijn getrouwd echte lapzwansen die ze naar hun pijpen laten dansen. 
 

Laat u een gezond bedrijf achter?


Natuurlijk, wat is dat nou weer voor een rare vraag. 

Wat gaat u  doen als u het bedrijf heeft overgedragen?


Goede vraag. Ik denk dat ik bij mijn dochters ga wonen en niet zoveel ga doen. 

Ed

 

Het zijn grote schoenen om te vullen, de rol van Lear is een van de meeste iconische rollen die er zijn voor een acteur. Wat vindt jij ervan dat jij deze rol nu mag spelen?


Ik vind het een hele eer. Prachtig dat ik de kans krijg, waarbij ik gelijk de plicht voel om mijn beste beentje voor te zetten. Dat ben ik verplicht aan de groep en aan het publiek.

Heb je ooit getwijfeld of je deze rol aankan?


Ja, ik heb natuurlijk erg getwijfeld, zowel door mijn fysiek als door mijn leeftijd. Maar ik wordt maar eenmaal 80 in mijn leven, een herkansing komt er niet. Mijn fysiek is wankel, maar dat past wel bij de onzekere man die Lear is in dit stuk.


Wat is het leukste aan deze rol om te spelen?


Stephan, de regisseur,  heeft een fantastische bewerking gemaakt. Het is hem gelukt om de zware onderwerpen die aan bod komen, kort en bondig met de nodige humor neer te zetten. Daardoor wordt de voorstelling geen moment traag of saai en dat is heerlijk om te spelen.

Waarom moeten mensen naar dit stuk komen kijken?

De kans om Lear te zien is in Gorkum erg klein. De grote gezelschappen spelen het stuk regelmatig, maar doen Gorkum helaas niet meer aan. Tegen de jongeren zou ik zeggen, kom kijken en zet het stuk op je Engelse lijst.


portretten_Gonny.jpg

De rol van Gonny wordt gespeeld door Carry Beumer

Gonny

 

Gonny is de oudste dochter van Lear en is getrouwd met Albert. Gonny is bazig en zakelijk en laat haar man en zus Rachel naar haar pijpen dansen. Ze kan ze niet wachten om de leiding van het bedrijf van haar vader over te nemen, maar gaat haar dit lukken?

Gonny, waarom zou jij het bedrijf beter kunnen leiden dan je vader?

Mijn vader is oud aan het worden en kan niet meer helder nadenken. Hij denkt dat hij nog aan de touwtjes trekt, maar feitelijk runnen mijn zussen en ik het bedrijf al. Daarnaast is het voor mij logisch dat ik, als oudste en zakelijkste, de algemene leiding zou moeten krijgen.

Wat heb jij tegen Corina?

Ooit waren Rachel en ik papa’s lievelingetjes. Maar nu is het Corina voor en na en vindt hij haar zo mooi en lief en kunnen wij niets meer goed doen. Dat doet pijn!

En je moeder?

Mijn moeder was lief en stoer en sterk en was mijn voorbeeld. Zij had nog wel oog voor ons. Ik mis haar.

Carrie

 

Gonny wordt getypeerd als een nare vrouw, was het moeilijk om je in te leven in haar karakter?

In het begin was het even zoeken, maar toen ik het stuk had geanalyseerd, snapte ik waarom ze zo is. Mijn insteek is dat Gonny niet slecht geboren is, maar door het gebrek aan liefde van haar vader, zo geworden is. Dat maakt het veel makkelijker om haar rol geloofwaardig te spelen. Ik hoop dat het publiek die onderlaag oppikt.

Wat is het leukste aan deze rol om te spelen?

Het is heerlijk om zo’n vileine dominante vrouw te spelen, die haar omgeving naar haar pijpen laat dansen.

Wat de mooiste tekstregel van deze rol.

“Dat jij je piemel ooit in mijn vagina hebt gekregen, je zult er wel in gestruikeld zijn.”

Waarom moeten mensen naar dit stuk komen kijken?

Het is een heel toegankelijke versie van Shakespeare, gezet in deze tijd, met actuele thema’s. Onze regisseur Stephan heeft er een heel mooi stuk van gemaakt met typische Stephan originaliteit.

portretten_Rachel.jpg

De rol van Rachèl wordt gespeeld door Marjan Heikens

Rachèl

 

Rachèl is de tweede dochter van Lear en is getrouwd met Walter. Rachèl is een spirituele vrouw, die niet zonder haar Bach Bloesems kan. Net als haar oudere zus, kan ze niet wachten om het bedrijf van haar vader over te nemen. Zij lijkt zachtaardig, maar is dat wel
zo?

Rachèl, waar komt die interesse voor de spiritualiteit vandaan?

Ik ben altijd al een dromerig kind geweest en vanaf de pubertijd is dit overgegaan in de interesse voor het occulte. Het zal ook wel te maken hebben met de dood van mama en de leegte die zij achter liet.

Hoe is je relatie met je zusters?

Gonny is mijn grote zus en we hebben altijd veel met elkaar opgetrokken, onze band is dan ook hecht. Ze is wel wat bazig, maar dat vind ik meestal niet zo erg. Corina is een stuk jonger en gaat haar eigen gang, wij zijn niet zo innig.

Je interesse voor het occulte lijkt niet goed te passen binnen het bedrijf. Had je niet liever iets anders met je leven willen doen?

Misschien wel, maar mijn vader en mijn zus hebben me uitgelachen toen ik vertelde dat ik een holistische opleiding wilde volgen en dat heb ik dan maar niet doorgezet. Het is altijd vanzelfsprekend geweest dat ik ook voor het bedrijf zou gaan werken, dus dat heb ik toen maar
gedaan.

Marjan

 

Rachèl is een interessante rol om te spelen met haar spiritualiteit, maar ook haar zakelijke kant. Hoe heb je deze twee verschillende kanten in je spel samen gebracht?

Iedereen heeft meerdere kanten in zich; verschillende situaties vragen van je om een andere kant van je karakter te tonen. Het lukt Rachèl niet altijd goed om op het juiste moment haar zakelijke kant aan te spreken. De zakenwereld past eigenlijk niet bij haar. Als ze het overzicht niet meer heeft, valt ze terug op haar alternatieve oplossingen. Het was zoeken
naar deze uitersten in haar karakter; op een gegeven moment dacht ik aan de worsteling die prinses Irene waarschijnlijk ook heeft gehad. Grootgebracht in een wereld die niet past bij haar innerlijke ervaring van het leven.

Wat is het leukste aan deze rol om te spelen?

Doordat Rachèl twee uitersten kanten in zich heeft, is ze onvoorspelbaar en daardoor ook niet betrouwbaar voor het bedrijf. Die dubbelheid geeft een bepaalde ontregeling in het spel. Het is een uitdaging om dat geloofwaardig neer te zetten, zodat Rachèl nog wel wordt gezien als een karakter en niet als karikatuur

Wat de mooiste tekstregel van deze rol.

“Zolang er leven is, is er ruimte voor dat leven, in welke vorm of staat ook.”

Waarom moeten mensen naar dit stuk komen kijken?

We spelen een stuk van Shakespeare; dat is al genoeg reden toch?!

Door deze moderne bewerking is het een toegankelijk stuk geworden terwijl de typische kenmerken van Shakespeare nog steeds ruimschoots aanwezig zijn.

portretten_Corina.jpg

De rol van Corina wordt gespeeld door Amy van Tilborg

Corina

 

Corina is de jongste en knapste dochter van Lear. Zij is nog vrijgezel en wordt door vele mannen begeerd. Corina is de lievelingsdochter van Lear. Is deze liefdevolle relatie met haar vader bestand tegen waanzin?

Corina, je bent altijd heel hecht geweest met je vader en nu is hij een oude man aan het worden die niet altijd meer even helder denkt, hoe is dat voor jou?

Het is heel pijnlijk om mijn vader zo te zien. Hij was altijd zo sterk en slim en nu herken ik hem niet altijd meer. Ik lijk mijn vader kwijt te raken.

Hoe is je relatie met je zusters?

Gonny is een bitch en Rachel staat niet altijd met beide benen op de grond, dus ik heb niet zoveel met mijn zussen.  

Laatste vraag. Je bent nog vrijgezel, heb je misschien een oogje op een van je zwagers?

Gatver echt niet, hoe kom je daar naar nou bij!

Amy

 

Hoe is het om in een gezelschap te spelen, waarin jij verreweg de jongste bent?

Eigenlijk merk ik niet heel veel van het leeftijdsverschil, natuurlijk is het duidelijk zichtbaar dat ik verreweg de jongste ben maar iedereen is zo vertrouwd met elkaar en behandeld elkaar gelijk dat het niet zo aanvoelt. Ik klik goed met iedereen en het is eigenlijk alleen maar heel gezellig! Maar ze benoemen wel graag, met enige regelmaat, dat ik ‘net uit de luiers kom’

Wat is het leukste aan deze rol om te spelen?

Het leuke aan deze rol vind ik de oprechtheid die Corina heeft. Ze is duidelijk maar ook heel liefdevol en kiest uiteindelijk, zelfs als ze word afgestoten, voor haar familie.

Wat de mooiste tekstregel van deze rol.

“Ik heb hem lief, ik ben zijn kind.”

Waarom moeten mensen naar dit stuk komen kijken?

Het stuk is veelzijdig. Het heeft van alles wat; humor, verdriet, onbegrip en boosheid maar door dat alles heen schemert de liefde voor familie. We spelen ver uit elkaar op het podium waardoor er altijd iets te zien is en dat houdt het spannend. Ik denk dat het ontzettend gaaf gaat worden!

portretten_Walter.jpg

De rol van Walter wordt gespeeld door Paul Schaareman.

Walter

 

Walter verzorgt de marketing in het bedrijf van Lear en is getrouwd met Rachel, de tweede dochter van Lear. Maar vindt hij stiekem niet een van de andere zussen veel leuker?

Walter, ik begrijp dat jij de marketing naar deze tijd probeert te krijgen, met bijvoorbeeld de inzet van influenceren, dat lijkt me geen gemakkelijk klus.

Het is inderdaad een uitdaging, maar gelukkig runnen de dochters grotendeels het bedrijf al en die steunen me in mijn plannen.

Hoe reageert de oude garde zoals Lear en Gloster op deze plannen?

Lear laat het maar langs hem heen gaan, het groeit hem boven zijn pet en Gloster sputtert nog wat tegen, maar kan geen vuist maken zonder Lear.  

Een persoonlijke vraag, ben je gelukkig getrouwd?

Wat is gelukkig, Rachel is een lieve gevoelige vrouw en heeft zo haar issues, ik probeer haar daar in de steunen en een goede man te zijn. Maar dit heeft wel zijn impact op mijn libido.

Paul

 

Jij hebt een dubbel rol, naast de rol van Albert heb je ook nog de rol van Edgar. Hoe kan het publiek zien welke rol je speelt?

Sowieso aan mijn kleding. Walter is een snelle marketing jongen in zijn blazertje. Edgar houdt meer van natuurtinten waarin zijn liefde voor de natuur mooi naar voren komt. Daarnaast zijn de personages tegenpolen van elkaar. Walter is een blaaskaak, Edgar een introverte man met een visie.

Welk karakter vindt je het leukst om te spelen en waarom?

Juist omdat het tegenpolen zijn kan ik de verschillende karaktereigenschappen mooi vergroten in het spel. Dat maakt beide personages heel erg leuk om te spelen, maar ik denk toch dat door het meer kunnen uitspelen van de verschillende emoties van Edgar dat dit personage veel meer diepgang krijgt dan Walter. Kleine plus voor Edgar! ;-)

Wat de mooiste tekstregel van deze rol.

"De serendipiteit die ontstaat door verschillende tools tegelijk in te zetten schept een fall out en een push up, een stukje product urgency die zeker in de global context onnavolgbaar rewarding is, een voice of reason, een soort hefboom effect met een upspeedend unique selling point..."

Wat een blaaskaak!

Waarom moeten mensen naar dit stuk komen kijken?

Iedereen moet gewoon ooit iets van Shakespeare gezien hebben. Het is een echt Shakesperiaans drama: intriges en bedrog, liefde, moord en waanzin! Helemaal naar het nu geschreven! Geweldig!

portretten_Albert.jpg

De rol van Albert wordt gespeeld door Toon Janssen.

Albert

 

Albert is de financiële man in het bedrijf van Lear en is getrouwd met Gonny, de eerste dochter van Lear. Albert is groot en sterk, maar is hij sterker dan zijn vrouw?

Hoe staat Lear er financieel voor?

De omzet is goed, maar ik maak we wel zorgen over de toekomst.

Albert, hoe is het om schoonvader als baas te hebben?Niet altijd even leuk. Lear is een ouderwetse dominante leider, waarbij kleineren is toegestaan en dat moet ik helaas ook regelmatig ervaren. Ik denk dat als ik niet met zijn dochter getrouwd was, dat hij mij  met meer respect zou behandelen.

Een persoonlijke vraag, ben je gelukkig getrouwd?

Ja wij hebben een goed huwelijk, we vullen elkaar goed aan. Ik ben rustig en introvert en Gonny is dominant en extravert en dat werkt.

Toon

 

Jij hebt een dubbel rol, naast de rol van Albert heb je ook nog de rol van Edmund. Hoe kan het publiek zien welke rol je speelt?

Albert draagt een bril en is een beetje een sulletje en zo loopt en spreekt hij ook. Edmund draagt geen bril en heeft een stoere houding met een geniepige blik

Welk karakter vindt je het leukst om te spelen en waarom?

Het leuke is dat beide karakters ver uit elkaar liggen, dat maakt het spelen leuk. Dat maakt dat ik niet echt een voorkeur heb.

Wat de mooiste tekstregel van deze rol.

“Je hebt het charisma van een natte dweil..”

 

Waarom moeten mensen naar dit stuk komen kijken?

Er zit alles in wat je van een Shakespeare stuk mag verwachten: drama, (verborgen)humor, verdriet, liefde

portretten_Kent.jpg

De rol van Kent en Nar wordt gespeeld door Annelies van Ammerzoden.

Kent en Nar

 

Kent is een personage dat aanschouwt en alles helder ziet. Ook al zit het soms verstopt in raadselachtige teksten.  Zij is de vertrouweling en raadgever van Lear. Zij is niet op eigengewin uit en wil Lear behoeden voor het maken van foute beslissingen. Later in het stuk komt Nar ten tonele. Zijn Kent en Nar twee personages, of is het Lear zijn gekte die van Kent een Nar maakt?

Kent het lijkt erop dat je rol als raadgever uitgespeeld is en dat Lear niet meer naar je advies luistert. Wat doe dat met je?

We werken al zo lang samen, we hebben veel meegemaakt en Lear hechtte altijd veel waarde aan mijn mening. Nu hij mijn raad naast zich neerlegt, lijkt mijn rol in zijn leven te zijn uitgespeeld en dat is pijnlijk.

Hoe is het om aan de zijlijn te moeten toekijken?
Trots, nee, ik heb ervoor gezorgd dat hij deze baan kreeg en hij moet zich eerst nog maar eens bewijzen.

Zie je ook een toekomst voor je zoon Edgar is het bedrijf?

Het is lastig, om toe te kijken hoe alles lijkt om te vallen en niets te kunnen doen. Maar ik laat me niet uit het veld slaan, ik heb teveel eigenwaarde. En ik raap de scherven op waar nodig en mogelijk.

Is Lear de liefde van je leven en heb je daarom geen man en kinderen?

Als jij Kent kent, mag je het zelf invullen en vertel mij, Kent, het antwoord dan.

Annelies

 

De rol(len) van Kent en Nar zijn niet makkelijk in een hokje te plaatsen. Hoe heb je het aangepakt om de personages te kunnen begrijpen?

Aanvankelijk dacht ik dat het twee personages zijn, maar al snel werd duidelijk dat het 1 personage is. Het is de situatie die van Kent een nar maakt: iemand die niet serieus genomen wordt. Niet door Lear en niet door zijn dochters. De zin ‘deze nacht doet ons alleen in narren veranderen’ onderstreept dat.

Wat is het leukste aan deze rol om te spelen.

Kent is niet vast te pinnen en dat maakt deze rol zo leuk en uitdagend.

Wat de mooiste tekstregel van deze rol en waarom.

‘De waarde van een mensenleven is vlugger gedevalueerd dan die van geld.’ Uit het leven gegrepen.

 

Waarom moeten mensen naar dit stuk komen kijken?

Het houdt ons allemaal een spiegel voor. Hoe ver gaan we om te behouden wat we hebben of om te krijgen wat we willen?
Welke waarden blijven nog overeind…..

portretten_Gloster.jpg

De rol van Gloster wordt gespeeld door Atie van Weelden

Gloster

 

Gloster is een hoge pief in het bedrijf van Lear. Zij en Lear werken al heel lang samen, maar hun ideeën van bedrijfsvoering zijn ingehaald door de tijd.  Gloster heeft twee zonen, Edgar de zoon van de man waar ze mee getrouwd was, deze man komt verder niet in het stuk voor en Edmund, de zoon van  een minnaar. Kent zij werkelijke de aard van haar zonen of niet en komt dit haar duur te staan?

Gloster, ziet u voor u zelf nog rol weggelegd in het bedrijf Lear, als Lear het bedrijf overdraagt aan zijn dochters.
Zeker, ik denk dat mijn ervaring van grote toegevoegde waarde is, ik weet hoe je een chips bedrijf runt. De meiden denken dat ze alles weten, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Het gaat allemaal niet vanzelf. Voor een goed resultaat, moet je de juiste lijntjes weten te vinden naar de juiste personen.

Je zoon Edmund is ook toegetreden tot het bedrijf als hoofd PR. Ben je trots op hem?
Trots, nee, ik heb ervoor gezorgd dat hij deze baan kreeg en hij moet zich eerst nog maar eens bewijzen.

Zie je ook een toekomst voor je zoon Edgar is het bedrijf?
Nee, het is een lieve jongen, maar zijn naïeve ideeën over het milieu en zo, daar kan ik helemaal niets mee. Totaal niet realistisch, hij heeft geen idee hoe je een winstgevend bedrijf moet runnen.

Laatste vraag. Hebben jij en Lear ooit een relatie gehad?
Ha ha, Lear en ik, als dit al zo was, zal ik dat zeker niet bevestigen, dat gaat je niets aan. Maar Lear en ik zijn alle jaren goed businesspartners meer niet.

Atie

 

De rol van Gloster lijkt ver weg te staan van jouw eigen persoonlijkheid, maar zijn er ook overeenkomsten die je hebt kunnen gebruiken om de rol geloofwaardig neer te zetten?

Ha ha, nou eigenlijk niet.

Wat is het leukste aan deze rol om te spelen.

Het neerzetten van een persoon die juist niets met mij gemeen heeft is een leuke uitdaging.

Wat de mooiste tekstregel van deze rol en waarom.

In dit stuk zitten veel mooie tekstregels. Maar als ik er een moet kiezen dan is het: “Edgar heeft geen tolk nodig lijkt me”.

 

Waarom moeten mensen naar dit stuk komen kijken?

Stephan, onze regisseur, heeft hard gewerkt aan deze geslaagde bewerking van het klassieke stuk. Het is daardoor zeer de moeite waard.

portretten_Edmund.jpg

De rol van Edmund wordt gespeeld door Toon Janssen.

Edmund

 

Edmund is de valse manipulatieve buitenechtelijke zoon van Gloster en de halfbroer van Edgar. Hij werkt sinds kort als PR man in het bedrijf van Lear. Is hij de kwade genius in dit stuk?

Edmund, vertel eens waarom heb je zo’n hekel aan je broer.

Afgunst, Edgar is een watje, een omhooggevallen filosofiestudent met idiote ideeën. Hij wordt voor vol aangezien en ik blijf altijd die bastaard een tweederangs burger.

 

Heeft je moeder dan ook geen respect voor jou?
Nou ze doet haar best, maar ik voel het niet, het is niet echt.

Geeft het voldoening mensen pijn te doen.
Je moet het zien als de regie in eigen handen nemen hè en jezelf serieus nemen. Daar hoort wraak nemen op zij die jou hebben geminacht bij en dat voelt goed.

Laatste vraag, heb jij een oogje op een van de zussen en waarom.
Vrouwen zijn inwisselbaar, ik kan het doen met alle drie, maar Corina is ook nog een lekker ding, dus yes please.

Toon

 

Is het mogelijk om empathie te voelen voor Edmund en dit over te brengen in de rol.

Ja, Edmund voelt zich al jaren buitengesloten. Hij hoorde er niet echt bij. Hij is de bastaard van het gezin. Nu is het tijd om zijn gram te halen, zij het op een wel heel bijzondere manier.

Wat is het leukste aan deze rol om te spelen.

Edmund laat het publiek zien wie hij echt is, terwijl hij met de rest van de familie volledig in een andere rol zit. Dat is de uitdaging van deze rol.

Wat de mooiste tekstregel van deze rol en waarom.

“Lear had gelijk: Uit niets komt niets”

 

Waarom moeten mensen naar dit stuk komen kijken?

Er zit alles in wat je van een Shakespeare stuk mag verwachten: drama, (verborgen)humor, verdriet, liefde

portretten_Edgar.jpg

De rol van Edgar wordt gespeeld door Paul Schaareman.

Edgar

 

Edgar is de zoon van Gloster en de halfbroer van Edmund. Edgar is een afgestudeerde filosoof en milieuactivist en staat met zijn opvattingen lijnrecht tegenover die van zijn familie. Komt dit hem duur te staan?

Edgar, vertel eens over je relatie met je moeder en broer.
Tja, mijn moeder is van een andere generatie en sluit haar ogen voor de milieuproblemen waar we nu mee moeten dealen. Ze neemt mij niet serieus en ik denk dat zij zich schaamt voor mij. Het manipulatieve gedrag van mijn valse broer Edmund helpt daar ook niet bij. Kan hij er iets aan doen dat hij zo slecht is en ons ten gronde richt? Misschien niet, hij kan er niets aan doen dat hij als bastaard ter wereld is gekomen en niet gewenst was.

 

Er is een artikel van jou in de Volkskrant verschenen met een aanklacht tegen de Nederlandse voedingsindustrie, waarom wilde je dit artikel schrijven?
Dat lijkt mij duidelijk toch, we hebben de wereld uitgebuit en zijn alleen met korte termijn denken bezig geweest en brengen hiermee de aarde naar de afgrond. Als we een toekomst willen hebben, moeten we nu in actie komen. 

 

Duidelijk, nu een iets luchtigere vraag. Heb jij een oogje op een van de dochters van Lear en waarom?
Misschien wel ja, zeker niet die Gonny of Rachèl, maar de lieve mooie Corina maakt me week.

Paul

 

Is het moeilijk je in te leven in het personage van Edgar de milieuverbeteraar.
Hahaha, dat zou je denken! Edgar is een echte boomknuffelaar met nauwe connecties met Extinction Rebellion. Hoewel ik de natuur uiteraard een warm hart toedraag en op mijn manier bewust bezig ben, heb ik wat dat betreft weinig gemeen met Edgar. Ik kan mij echter wel voorstellen hoe het zou moeten zijn om als 'strijder voor de natuur' door het leven te moeten gaan. Inclusief de passie en alle frustraties. Dat is het dan ook waar ik mij in de voorbereiding op deze rol op richt. De passie voor de natuur en de frustratie wanneer je WEER tegen een muur aanloopt bij de gevestigde orde.

Wat is het leukste aan deze rol om te spelen.

Ik denk toch de verschillende emoties van Edgar door het stuk heen. De passie, waarmee hij over zijn plannen vertelt aan dovemansoren, de frustratie, de pijn en het verdriet. Die arme man heeft het zwaar te verduren! ;-)

 

Wat de mooiste tekstregel van deze rol en waarom.
"je hebt de hoop vermoord! En wij deden niets!"
Schitterende zin. Wat een heerlijk drama. Past perfect bij Edgar, maar vooral ook bij Shakespeare.

 

Waarom moeten mensen naar dit stuk komen kijken
Iedereen moet gewoon ooit iets van Shakespeare gezien hebben. Het is een echt Shakesperiaans drama: intriges en bedrog, liefde, moord en waanzin! Helemaal naar het nu geschreven! Geweldig!

SPEELDATA

Vrijdag 24 mei 2024               20.00 uur
Zaterdag 25 mei 2024           20.00 uur
Zondag 26 mei 2024              14.30 uur
Zaterdag 1 juni 2024             20.00 uur
Zondag 2 juni 2024                14.30 uur

SPEELLOCATIE

Muziekcentrum ‘De Harmonie’
Dalemwal 15 D
4201 BS Gorinchem

Beperkte parkeergelegenheid aanwezig

ENTREEPRIJS

Regulier          € 15,00
BIS Vrienden  € 13,00

BISonder 30 jaar
bottom of page