top of page

King Lear

'King Lear' of 'Koning Lear' werd voor het eerst opgevoerd in 26 december 1606 en is een van de vier grote tragedies van Wiliam Shakespeare. Van het stuk zijn vele versie gemaakt, waaronder meerder bewerkingen door Shakespeare zelf.

In het oorspronkelijke verhaal is Lear de koning van Groot-Brittannië. De koning vindt dat hij te oud is om nog te regeren en wil zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters. Het grootste aandeel zal hij geven aan de dochter die hem kan overtuigen het meeste van hem te houden. Hij hoopt dat dit zijn jongste en favoriete dochter, Cordelia zal zijn. Maar het loopt anders.

De versie die BIS ten tonele zal brengen is een moderne adaptatie waarin Lear eigenaar is van een groot chips concern en het bedrijf wil overdragen aan zijn drie dochters. De karakters van het originele stuk komen bijna allemaal terug in dit stuk en ook de thema’s, rechtvaardigheid, autoriteit, verzoening en hebzucht en zijn nog helemaal van deze tijd.

King Lear door George Frederick Bensell

De komende tijd gaan wij een voor een, door middel van een kort interview met het fictieve karakter en zijn of haar acteur/actrice, de verschillende rollen aan jullie voorstellen. De eerste die we willen voorstellen is Edgar.

portretten_Edgar.jpg

De rol van Edgar wordt gespeeld door Paul Schaareman.

Edgar

 

Edgar is de zoon van Gloster en de halfbroer van Edmund. Edgar is een afgestudeerde filosoof en milieuactivist en staat met zijn opvattingen lijnrecht tegenover die van zijn familie. Komt dit hem duur te staan?

Edgar, vertel eens over je relatie met je moeder en broer.
Tja, mijn moeder is van een andere generatie en sluit haar ogen voor de milieuproblemen waar we nu mee moeten dealen. Ze neemt mij niet serieus en ik denk dat zij zich schaamt voor mij. Het manipulatieve gedrag van mijn valse broer Edmund helpt daar ook niet bij. Kan hij er iets aan doen dat hij zo slecht is en ons ten gronde richt? Misschien niet, hij kan er niets aan doen dat hij als bastaard ter wereld is gekomen en niet gewenst was.

 

Er is een artikel van jou in de Volkskrant verschenen met een aanklacht tegen de Nederlandse voedingsindustrie, waarom wilde je dit artikel schrijven?
Dat lijkt mij duidelijk toch, we hebben de wereld uitgebuit en zijn alleen met korte termijn denken bezig geweest en brengen hiermee de aarde naar de afgrond. Als we een toekomst willen hebben, moeten we nu in actie komen. 

 

Duidelijk, nu een iets luchtigere vraag. Heb jij een oogje op een van de dochters van Lear en waarom?
Misschien wel ja, zeker niet die Gonny of Rachèl, maar de lieve mooie Corina maakt me week.

Paul

 

Is het moeilijk je in te leven in het personage van Edgar de milieuverbeteraar.
Hahaha, dat zou je denken! Edgar is een echte boomknuffelaar met nauwe connecties met Extinction Rebellion. Hoewel ik de natuur uiteraard een warm hart toedraag en op mijn manier bewust bezig ben, heb ik wat dat betreft weinig gemeen met Edgar. Ik kan mij echter wel voorstellen hoe het zou moeten zijn om als 'strijder voor de natuur' door het leven te moeten gaan. Inclusief de passie en alle frustraties. Dat is het dan ook waar ik mij in de voorbereiding op deze rol op richt. De passie voor de natuur en de frustratie wanneer je WEER tegen een muur aanloopt bij de gevestigde orde.

Wat is het leukste aan deze rol om te spelen.

Ik denk toch de verschillende emoties van Edgar door het stuk heen. De passie, waarmee hij over zijn plannen vertelt aan dovemansoren, de frustratie, de pijn en het verdriet. Die arme man heeft het zwaar te verduren! ;-)

 

Wat de mooiste tekstregel van deze rol en waarom.
"je hebt de hoop vermoord! En wij deden niets!"
Schitterende zin. Wat een heerlijk drama. Past perfect bij Edgar, maar vooral ook bij Shakespeare.

 

Waarom moeten mensen naar dit stuk komen kijken
Iedereen moet gewoon ooit iets van Shakespeare gezien hebben. Het is een echt Shakesperiaans drama: intriges en bedrog, liefde, moord en waanzin! Helemaal naar het nu geschreven! Geweldig!

pand.jpg

MEI 2024

'LEAR'
Naar ‘King Lear’ van Shakespeare

Met acht BIS-spelers op het toneel, een krachtige en poëtische taal en veel speelplezier, halen we deze tijdloze klassieker vol humor en tragiek naar onze tijd.


Op zijn oude dag wil Lear zijn bedrijf, de grootste aardappelchipsfabrikant van Nederland, verdelen onder zijn drie dochters: Gonny, Rachél en Corina. De geveinsde goede bedoelingen van de twee oudste dochters overtuigen Lear om zijn bedrijf aan hen over te dragen, maar de oprechtheid van zijn jongste dochter ziet hij niet. Lear beloont valse schijn en straft oprechtheid, waarmee de tragedie begint en hij zijn verstand verliest.

‘King Lear’ is een stuk over ouder worden en het verlies van macht. Een groot verhaal over familiebanden, loyaliteit en met de kenmerkende Shakespeare tragiek.

Het stuk staat onder regie van Stephan W. Zeedijk en de spelers zijn Annelies van Ammerzoden, Carry Beumer, Marjan Heikens, Toon Janssen, Paul Schaareman, Amy van Tilborg, Ed van der Velde en Atie van Weelden.

Met teksten van William Shakespeare, Ewout Eggink en Simon de Vos.

SPEELDATA

Vrijdag 24 mei 2024               20.00 uur
Zaterdag 25 mei 2024           20.00 uur
Zondag 26 mei 2024              14.30 uur
Zaterdag 1 juni 2024             20.00 uur
Zondag 2 juni 2024                14.30 uur

SPEELLOCATIE

Muziekcentrum ‘De Harmonie’
Dalemwal 15 D
4201 BS Gorinchem

Beperkte parkeergelegenheid aanwezig

ENTREEPRIJS

Regulier          € 15,00
BIS Vrienden  € 13,00

Logo24.png
bottom of page